Milieu & Duurzaamheid
Milieu & Duurzaamheid
Bij KVGM begrijpen we dat het streven naar milieu- en duurzaamheidscertificeringen een belangrijke stap is voor organisaties die hun footprint willen verkleinen en hun toewijding aan duurzame praktijken willen aantonen. Certificeringen zoals ISO 14001 helpen bedrijven om hun milieuprestaties te verbeteren door systematisch milieubeheer te implementeren. Dit leidt niet alleen tot een vermindering van de footprint, maar ook tot een efficiënter gebruik van hulpbronnen en aanzienlijke kostenbesparingen.
- Verbeterde milieuprestaties: Certificeringen zoals ISO 14001 helpen organisaties om hun milieuprestaties te verbeteren door systematisch milieubeheer te implementeren. Dit leidt tot een vermindering van de ecologische voetafdruk en een efficiënter gebruik van hulpbronnen.
- Wettelijke naleving: Door te voldoen aan de eisen van milieucertificeringen, kunnen organisaties ervoor zorgen dat ze voldoen aan de relevante wet- en regelgeving. Dit helpt om boetes en juridische problemen te voorkomen.
- Concurrentievoordeel: In een markt waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, kunnen certificeringen een concurrentievoordeel bieden. Ze helpen organisaties zich te onderscheiden van concurrenten die mogelijk niet dezelfde toewijding aan milieubeheer hebben.
ISO 14001
ISO 14001 is een internationale norm voor milieumanagementsystemen (EMS). Deze norm helpt organisaties om hun milieuprestaties te verbeteren door een gestructureerde aanpak te bieden voor het beheren van hun milieueffecten. ISO 14001 is ontworpen om organisaties te helpen bij het minimaliseren van hun negatieve impact op het milieu, het voldoen aan wettelijke en andere eisen, en het continu verbeteren van hun milieuprestaties.
CO2 Prestatieladder
De CO₂-Prestatieladder is een duurzaamheidsinstrument dat organisaties helpt om hun CO₂-uitstoot structureel te verminderen. Het stimuleert bedrijven om energieverbruik te optimaliseren, duurzame innovaties door te voeren en klimaatbewust te ondernemen. De ladder bestaat uit vijf niveaus, waarbij hogere niveaus aantonen dat een organisatie niet alleen intern, maar ook in de keten en sector actief werkt aan CO₂-reductie. De CO₂-Prestatieladder wordt veel gebruikt bij aanbestedingen en biedt financiële voordelen, zoals korting op de CO₂-heffing en een betere positie bij duurzame overheidsopdrachten.
FSC
FSC staat voor Forest Stewardship Counsil en is een internationale organisatie die zich inzet voor het behoud van bossen en natuurgebieden wereldwijd. Het doel van de organisatie is het op een evenwichtige manier rekening houden met ecologische, sociale en economische aspecten die onder de definitie van bosbeheer vallen. Het FSC keurmerk wordt gesteund en gedragen door alle grote milieu- en ontwikkelingsorganisaties en heeft het keurmerk op een transparante wijze ingericht. Het FSC Keurmerk is interessant voor organisaties die in de gehele handelsketen te maken hebben met hout- en/of papierproducten.
EcoVadis
EcoVadis is een wereldwijd erkend platform dat bedrijven helpt hun duurzaamheidsprestaties te meten en te verbeteren. Het biedt een uitgebreide beoordeling van de milieu-, sociale en ethische prestaties van bedrijven door middel van een gestandaardiseerde scorecard. Deze scorecard helpt bedrijven om hun sterke punten en verbeterpunten te identificeren en biedt inzicht in hoe ze hun duurzaamheidsprestaties kunnen verbeteren.
ISO 26000
ISO 26000 is een internationale richtlijn voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. In tegenstelling tot andere ISO-normen is ISO 26000 geen certificeerbare norm, maar biedt het een kader voor organisaties om duurzaam en sociaal verantwoord te ondernemen. De richtlijn behandelt zeven kernonderwerpen, waaronder governance, mensenrechten, arbeidsomstandigheden, milieu, eerlijke bedrijfspraktijken, consumentenzaken en betrokkenheid bij de samenleving. ISO 26000 helpt bedrijven en organisaties om maatschappelijk verantwoord ondernemen te integreren in hun strategie en besluitvorming, en draagt bij aan transparantie, ethisch handelen en duurzame ontwikkeling.
ISO 50001
ISO 50001 is een internationale norm voor energiemanagement, gericht op het helpen van organisaties bij het systematisch verbeteren van hun energieprestaties. De norm biedt een raamwerk voor het opzetten van een Energiemanagementsysteem (EnMS) waarmee bedrijven energieverbruik kunnen monitoren, optimaliseren en reduceren. Dit leidt tot kostenbesparing, een lagere CO₂-uitstoot en verbeterde efficiëntie. ISO 50001 is toepasbaar op alle sectoren en sluit goed aan bij duurzaamheidsdoelstellingen, zoals de CO₂-Prestatieladder en wettelijke energiebesparingsverplichtingen.
MVO Prestatieladder
De MVO Prestatieladder is een certificeringssysteem dat bedrijven helpt bij het structureel en aantoonbaar implementeren van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Het biedt een meetbare en objectieve manier om MVO in bedrijfsprocessen te integreren en sluit aan bij internationale richtlijnen zoals ISO 26000 en de Sustainable Development Goals (SDG’s). De ladder heeft vijf niveaus, waarbij een hoger niveau aangeeft dat MVO dieper in de organisatie en keten is verankerd. Organisaties met een MVO Prestatieladder-certificaat tonen aan dat zij actief bijdragen aan duurzaamheid, sociale verantwoordelijkheid en transparant ondernemerschap.
WEEELABEX
Is een Europese norm die richtlijnen stelt voor de inzameling, verwerking en recycling van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA). De norm waarborgt dat afvalverwerkers voldoen aan strikte milieueisen en efficiënt omgaan met grondstoffen om schadelijke impact op het milieu te minimaliseren. WEEELABEX-certificering is verplicht voor recyclingbedrijven in veel Europese landen en draagt bij aan een circulaire economie door het hergebruik en de verantwoorde verwerking van elektronische afvalstromen te bevorderen.
CSRD
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een Europese richtlijn die bedrijven verplicht om gedetailleerde informatie te verstrekken over hun duurzaamheidspraktijken en -prestaties. Deze richtlijn is bedoeld om de transparantie en vergelijkbaarheid van duurzaamheidsrapportages te verbeteren, zodat belanghebbenden beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen.